You are currently viewing PAPIRNI PLANER U DIGITALNO DOBA

PAPIRNI PLANER U DIGITALNO DOBA

„Papirni planer u digitalnoj eri?!?“ – bilo je pitanje koje mi je u blagoj neverici postavljeno na poslovnom savetovanju.
Nepripremljena, uspela sam da promrmljam kako sam oduvek volela spoj drvene olovke i belog papira, da me inspiriše i budi u meni posebnu, kreativnu energiju i da me okretanje strana uvek opominje kako vreme brzo teče i da upravo zbog toga moram da pravim jako dobre planove. I da, dodala sam : „Postoji još mnogo žena koje vole to isto.“ Nisam se proslavila odgovorom.
Kako u tom trenutku ni jedan planer nije postojao u fizičkom obliku već samo kao ideja, morala sam da sednem, razmislim i definišem da li i zašto „druge žene“ vole papir, planiranje, dnevnike i zašto ja želim da kreiram i proizvodim papirne planere u digitalno doba.
Istraživala sam, čitala, prikupljala informacije-na netu, od poznanica i prijatelja, koleginica i fokusirala se na sopstveno iskustvo.

Zaključila sam da u mom okruženju postoji mnogo žena koje su željne efikasnih alata koji štede vreme, koji pružaju dobru potporu prilikom organizacije vremena i obaveza i samim tim podižu produktivnost na maksimalni nivo.
A ukoliko su ti alati stilizovani, lepi i služe svrsi apsolutno postaju prioriteti na „must have“ listi.
Neverovatno je šta se sve može postići u danu koji je isplaniran.

„Cilj bez plana ostaje samo želja!“ – Antoine de Saint Exupery

Ukoliko na Instagramu, trenutno najpopularnijoj društvenoj mreži, pretražite neki od heštegova poput #rokovnik #plannerlove #planeradesign #planneraddict pronaći ćete na hiljade postova i fotografija zaljubljenika u papir, planere i dnevnike koji sa puno pažnje, posvećenosti, organizovanosti i ljubavi popunjavaju bele ili dizajnirane strane.

6 RAZLOGA ZAŠTO JE PAPIRNI PLANER EFIKASNIJI OD DIGITALNE APLIKACIJE:

1. BEG U ( SAMO MOJ ) ANALOGNI TRENUTAK

Prvi razlog je svakako najličniji i ukoliko budete dovoljno uporni i uspostavite ovu naviku vrlo brzo ćete shvatiti benefite ovog bega.
Svako veče ukradem pola sata samo za sebe. Povučem se u spavaću sobu, pustim muziku, sipam čašu vina ili skuvam kafu i planiram svoj sutrašnji dan.
Pri kraju meseca fokusiram se na naredni i u odeljku mesečnog kalendara unesem sve u tom momentu poznate obaveze.
Uvidećete da jednom kada rukom ispišete obaveze koje vas čekaju, bilo sutradan ili tokom meseca, jako su male šanse da ih zaboravite.

2. PLANER KAO TRAJNI ZAPIS

Papirni planeri su trajni zapis, nisu povezani za server, lom telefona, trošenje baterije.
Kada se sastanak završi, masa ljudi ga izbriše iz svoje aplikacije, a kod planera je sve što ste u prethodnih 6 meseci ili godinu dana radili tu: procesi rada, misli, dešavanja, napredak.
Planer postaje prethodni pregled budućnosti i zapis prošlosti.
I tako je dobar osećaj kada vidite šta ste sve postigli.

3. BOLJE DONOŠENJE ODLUKA

Pisanje olovkom je odličan način da se maksimalno apsorbuju informacije i mozak drži britkim. Koriste se potpuno drugačiji kognitivni procesi kada pišete nego kada tipkate, bolja je organizacija informacija u glavi, lakše je prisećanje i manji procenat zaboravljanja.
Pisanje na papiru zahteva aktivno učestvovanje moždanih funkcija jer je on fokusiran na procesuiranje informacija i pretvaranje istih u sopstvene reči.
Kada vam svakodnevno određivanje prioriteta postane navika,mozak odluke donosi brže i lakše.

4. BOLJI FOKUS NA VAŽNE STVARI

Svi smo svesni kako je lako sa telefonom u rukama odlutati sa jedne aplikacije na drugu, otvoriti mail koji je upravo stigao, pročitati notifikaciju na društvenoj mreži i sl i time potpuno izgubiti koncentraciju.
Kada u ruke uzmete planer ne postoji izvor koji može da vas ometa.

5. LIČNI PEČAT

Planer korišćenjem postaje vaš kreativni otisak, pokazuje način na koji planirate da stignete do cilja, stvarate sopstveni sistem planiranja bez ikakvih ograničenja koje nameću digitalne aplikacije.

6. PAPIRNI PLANER ŠTEDI VREME

Deluje nestvarno ali planer se koristi lakše i brže nego bilo koja digitalna aplikacija.
Porazmislite o tome.
Ukoliko vam i planer i telefon stoje na stolu, potrebne su dve sekunde da otvorite planer na današnji dan dok telefon morate da „probudite“, ukucate šifru, odete na aplikaciju, otvorite je i uđete u datum. A da ne pominjemo kako kada se telefon uzme u ruke uvek postoji „opasnost“ od proveravanja mailova, društvenih mreža i dr.

This Post Has One Comment

Comments are closed.